Beneficiile afinelor
Afinul este unul dintre fructele cu cea mai mare capacitate antioxidantă.
Afinele neutralizează radicalii liberi, care pot favoriza apariția unor boli și contribuie la îmbătrânirea organismului.
Acest lucru se datoreaza in special prezentei antocianinei, un pigment responsabil de culoarea albastra a afinelor.
Afinele contribuie la diminuarea acumulării de grăsimi în organism.
Un nou studiu de specialitate sugerează ca afinele pot ajuta la reducerea factorilor de risc din cauza carora puteţi acumula grasime si, astfel, poate sa scada probabilitatea apariţiei bolilor cardiovasculare şi a sindromului metabolic.
Ajută la menţinerea sănătăţii tractului urinar.
Dezvoltarea coloniilor de bacterii, precum e-coli de-a lungul pereţilor mucoasei tractului urinar, sunt responsabile pentru aceasta infectie, care conduce la inflamatie, senzatie de arsura în timpul urinarii ai alte complicatii.
Păstrează integritatea vederii.
Extractul de afine conţine un nivel ridicat de compuşi numiţi antocianozide, care s-a dovedit in urma studiilor clinice că încetinesc pierderea vederii. Aceşti compuşi pot preveni sau întârzia toate problemele legate de îmbătrânire, cum ar fi degenerescenţa maculară, cataracta, miopia și hipermetropia, uscăciunea ochilor și infecțiile, în special cele de la nivelul retinei, datorită proprietăților lor antioxidante.
Compozitie pentru 100 g | |
---|---|
Calorii (Kcal) | 25 |
Apa (g) | 85 |
Proteine (g) | 0.9 |
Grasimi (g) | 0.2 |
Carbohidrati (g) | 5.1 |
Fibre (g) | 3.1 |
Potasiu (mg) | 160 |
Vitamina A (mcg) | 13 |
Vitamina C (mg) | 15 |
Menţin sănătatea creierului.
Aceste fructe mici pot preîntâmpina sau vindeca printre altele, apariţia tulburărilor nevrotice, prin prevenirea degenerării sau distrugerii neuronilor, ajutând la menţinerea sănătăţii sistemului nervos central.
Afinele scad riscul dezvoltării bolilor de inimă.
Conţinutul ridicat de fibre, antioxidanţi puternici şi abilitatea afinelor de a dizolva colesterolul rău, fac din aceste fructe un supliment alimentar ideal pentru vindecarea afecţiunilor de inimă. Acestea întăresc şi muşchii inimii. Într-un studiu efectuat recent, cercetătorii au descoperit că o cantitate moderată de vin alb conţine 0,47 mmol de antioxidanţi ai radicalilor liberi, vinul roşu 2,04 mmol, iar vinul obţinut din afine conţine 2,42 mmol din aceşti compuşi protectivi.
Ajută la ameliorarea constipației și a digestiei.
Printr-un consum constant a unei cantităţi însemnate, iar vitaminele, sodiul, cuprul, fructoza si acizii îmbunătăţesc digestia;